MHM 2020 Aktív Hidrogénmézer

Az MHM-2020-t szélsőséges magas frekvenciastabilitást és alacsony fáziszajt igénylő alkalmazásokra tervezték – a kisebb mint 3×10-16/nap drift rate-val és az üzemeltetési környezet hatásaival szembeni fokozott stabilitásával biztosít megoldást.

MHM 2020 Aktív Hidrogénmézer

A hidrogénmézer működésének elve a hidrogénatomok a megfelelő környezetben pontos frekvencián (1420405751 Hz) kibocsátott mikrohullámú foton kibocsátásán alapul. Ez a jól ismert 21cm hidrogén hullámhossz.

Rendkívül alacsony fázis zaj és magas frekvencia stabilitás a pontos időmérési és metrológiai alkalmazásokhoz
Folytatva a világ legszélesebb körben telepített aktív hidrogénmézer örökségét, a Microchip MHM-2020 továbbfejlesztette az MHM-2010 egyedi Auto-Tune kialakítását, hogy  az elektronika és a szoftver újratervezésével még nagyobb stabilitást biztosítson.

Az MHM-2020-t szélsőséges magas frekvenciastabilitást és alacsony fáziszajt igénylő alkalmazásokra tervezték, mely kihívásokra a kisebb mint 3×10-16/nap drift rate-val és az üzemeltetési környezet által kiváltott hatásokkal szembeni fokozott stabilitásával biztosít megbízható megoldást.

Az MHM sorozatú hidrogénmézereket Egyesült Államokban tervezték, gyártották és tesztelték, különös figyelmet fordítva a hosszú időtartamú és megbízható üzembentartásra. A Microchip külön Maser üzemében 1999 óta készült mézerek 95% jelenleg is működik. Ennek megfelelően az MHM-2020 gyártása is ebben a szellemben folytatódik, igazodva a szigorú minőségi előírásokhoz, és a kiszállítás előtti széleskörű teljesítmény ellenőrzési tesztekhez.

Automatikus hangolás és Drift kompenzálás 
Az MHM-2020 automatikus frekvenciaszabályozó rendszert tartalmaz a rezonanciakamra állandó frekvenciájának fenntartására. Ez a technika lehetővé teszi, hogy olyan hosszú távú stabilitást biztosítson, amelyet csak a legstabilabb cézium atomstandardoknak tulajdonítanak.

Ezt a technológiát párosítva az új integrált Drift kompenzációs szoftverrel, <3×10-16 /nap Aging érték érhető el az MHM-2020-al. 

Fokozott stabilitás a környezeti hatások ellen 
Az MHM-2020 tervezésének köszönhetően, fokozottan ellenáll a feszültség, a hőmérséklet és mágneses mező változásainak. Az elektronika gondos megválasztásával és a gyártási folyamat irányításával minden MHM-2020-at úgy alakítottak ki, hogy a hőmérsékleti és mágneses mező érzékenysége <8×10-15/ºC és <2×10-14/Gauss legyen.

Kimenetek 
Az MHM-2020 több 5, 10 és 100 MHz-es és 1PPS kimenetet biztosít. Többféle konfiguráció rendelhető a különböző alkalmazásokhoz való optimalizáláshoz.

Low Phase Noise kimenet opció 
Az MHM-2020 gyárilag konfigurálható alacsony fáziszajú kimenetekkel, amelyek lehetővé teszik a nagyobb felbontású méréseket a VLBI alkalmazásokban.

Alacsony fenntartási költségek, karbantartás nélküli üzemeltetés 
Kritikus szempont az aktív mézerek élettartam költsége. Az MHM-2020-at hosszú élettartamra és alacsony karbantartási igényre tervezték. A hidrogénellátás több mint 20 éves működésre elegendő. A hatékony hidrogénállapot-választó eszköz minimalizálja az ionszivattyúk terhelését (<0,01 mol/év), és magukat a szivattyúkat is 20 évnél hosszabb élettartamra tervezték (névleges hidrogénáram mellett). The A Teflon bevonat gyakorlatilag kiküszöböli az újbóli bevonat iránti igényt, és élettertama bizonyítottan meghaladja a 20 évet. Amennyiben esetleg szükséges, a modul cseréjére a helyszínen elvégezhető.

Főbb jellemzők

  • Felügyelet érintőképernyőn és biztonságos Ethernet kapcsolaton keresztül
  • Rugalmas vezérlés a dedikált billentyűzet vagy USB/soros port segítségével
  • A Drift kompenzációs mód lehetővé teszi a <3x10-16/nap elérését (jellemzően 3 hónap után)
  • Az alacsony hidrogénfelhasználásnak köszönhető a hosszabb karbantartás nélküli működés és a 20 évnél hosszabb élettartam
  • Beépített Time-of-Day óra az adatok időbélyegzéséhez
  • 1PPS-es szinkronizálási lehetőség a GNSS-hez történő pontos kalibráláshoz
  • Több 1PPS és RF kimeneti lehetőség (5, 10 vagy 100 MHz)
  • Low phase noise opció
  • Szünetmentes tápellátás 
  • CE megfelelőség